Women of LolaLiza liesbeth dillen Women of LolaLiza liesbeth dillen

Jarenlang heeft ze voor IKEA gewerkt in een toppositie, maar uiteindelijk opteerde ze voor een grondige carrièreswitch. Liesbeth Dillen kiest voor zelfstandig en onafhankelijk zijn, 2 normen die de klassieke waarden van de jaren ’80 doorbreken.

Women of LolaLiza liesbeth dillen Women of LolaLiza liesbeth dillen

Kan je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Liesbeth en blauw-geel is de beste term om mijn achtergrond te beschrijven. Ik heb namelijk meer dan twintig jaar voor Ikea over de hele wereld gewerkt. Eigenlijk was dat voor mij een zekere pionierstaak, want in 2001 heb ik geijverd om de vrouw als klant centraal te zetten binnen het bedrijf. In de directie zaten we aan tafel met enkel Zweedse en Belgische mannen, ik zat daar als enige vrouw. Ondanks dat er voordien gesproken werd over de Ikea-klant als een vrouwelijke klant, was er absoluut geen sprake van een vrouwgericht klantendenken.

Daarom wou ik de vrouw bij Ikea op de kaart zetten. Nadien is dat wereldwijd doorgetrokken. In 2007 heb ik Ikea verlaten en ben ik een eigen bedrijf begonnen, namelijk She works with wo-men. Met dat bedrijf focussen we ons op vrouwen in leidersposities. Sinds 2010 heb ik mijn aanpak wat aangepast en ben ik beginnen samenwerken met zowel vrouwen als mannen, omdat ik voornamelijk vooruitgang boek voor vrouwen als ik met mannen samenwerk. Het is vooral bij mannen dat er veel verandering wordt teweeggebracht. Als je innovatief wilt denken moeten er vandaag andere mensen aan tafel zitten dan aan de tafel in de vorige eeuw.

Op welke manier vier jij vrouwen?

Ik geef heel wat spreekbeurten, maar wanneer ik een uitnodiging krijg voor vrouwendag vind ik dat eigenlijk jammer. Ik word er namelijk verdrietig van dat we in 2019 nog een vrouwendag nodig hebben, want zo’n dag maakt duidelijk dat het iets uitzonderlijk is. Dat in contrast met de diversiteit die de dag van vandaag zo als norm gepromoot wordt. Ik zou graag willen dat zo’n vrouwendag niet meer nodig is. Wat ik wel doe om vrouwen te vieren is ze stimuleren om door te groeien. Begin jaren ’80 hield dat vooral in dat vrouwen zich aanpasten. Hoewel ik nu rondloop in fleurige LolaLiza-kleren, was dat toen in een zwart kostuum en een witte blouse eronder. Daar was weinig vrouwelijk aan. Ondertussen ben ik gek op jurken, en liefst rode jurken. Vrouwen moeten zich niet meer conformeren om gehoord te worden, hun verschillen creëren met een nieuwe dynamiek. We zijn geëvolueerd van conformeren naar innovatief denken.

De werkwereld in de jaren ’80 was echt een heel harde wereld. Het gezegde was: “If you can’t stand the heat, get out of the kitchen”. Vrouwen van mijn generatie moesten toen redelijk verharden om mee te kunnen spelen. Als gevolg daarvan is het fenomeen ontstaan van de queen bees, vrouwen die zo hard geworden zijn doordat ze zich naar de top hebben moeten slaan. Zo’n vrouwen werden harder tegenover zichzelf, maar ook iedereen errond. Mijn missie is dit tegengaan en innovatief denken faciliteren. De laatste vijf jaar ben ik me vooral beginnen richten op mannen, om ze meer inclusief te leren leiden in plaats van te hopen dat vrouwen zich aanpassen aan de oude wereld. Ik geloof in een nieuwe wereld en haar nieuwe tijdsgeest waar mensen op het werk hun eigenbelang overstijgen en aan het groter geheel denken. Zo’n wereld is er één waar vrouwen hun plaats in hebben, maar ook mannen.

Wat houdt vrouwen vandaag de dag tegen op werk en sociaal vlak?

Te kleine schoenen. Vrouwen houden zich veel kleiner dan waar ze van dromen en wat ze kunnen. Ik denk dat dit een grote belemmering is voor vrouwen. Een vrouw zal zich voor een vacature soms te laag inschatten waardoor ze niet eens durft solliciteren. Bij een man ligt dat anders. Een man durft sneller een uitdaging aan en beseft dat hij nog kan leren wat hij niet kan. Vrouwen moeten leren deuren openzetten in plaats van in te kleine schoenen lopen.

Wie is jouw inspiring woman?

Ik zou hier een intellectueel antwoord op kunnen geven, maar ik moet eerlijk zeggen dat mijn mama mijn inspiratiebron is. Ze werd op haar achtendertigste een jonge weduwe en had toen lange tijd niet meer gewerkt. In die tijd zag je vaak het klassieke patroon waarbij de vrouw financieel afhankelijk is van haar man. Mijn mama is daarom een voorbeeld van zelfredzaamheid en veerkracht. Ondanks dat zij niet dezelfde kansen heeft gekregen die vrouwen nu krijgen, voedde ze mij die kansen wél.

Zij heeft zelf nooit een rolmodel gehad en toch heeft ze zich volledig gegeven voor mij. Verder heb ik één dochter, Marine, die recent geleden voor een jaar naar Australië vertrok en nog niet is willen terugkomen. Ze doet dat daar fantastisch! Zij staat voor mij symbool voor de huidige generatie die de nieuwe wereld wil aankaarten en met zelfvertrouwen durft te vallen en weer op te staan. Er zijn heel wat inspirerende vrouwen om mij heen, maar zij zijn de vrouwen die mijn hart inspireren.

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt en van wie?

Het is een vreemd advies misschien, maar toen ik als zestienjarig meisje aan mijn vaders sterfbed stond besefte ik hoe vaak gezinsleden afhankelijk zijn van de vader of hun echtgenoot. Toen ik mijn vader verloor heb ik daarom voor mezelf uitgemaakt dat ik nooit financieel afhankelijk wil zijn van een man.

Als ik met een partner ben, moet dat zijn omdat ik vrijheid heb om te kiezen. Mijn beste advies kwam dus indirect door de dood van mijn papa, en luidt dat je altijd een vrij persoon bent als je ervoor kan zorgen dat je financieel zelfredzaam bent. Een ander advies dat ik zelf toepas is veel meer lachen. Het leven is tien keer leuker geworden door veel te lachen.

Tips voor een positieve mindset?

Vergeet niet dat in ieder van ons nog een jong meisje schuilt. Bij mij betekent dit elke dag eens lekker dansen. Het maakt niet uit of ik in een hotelkamer zit of thuis, ik zet mijn muziek op en ik swing de hele kamer rond. Dat geeft mij zo’n energieboost omdat ik werkelijk het jonge meisje in mij loslaat, dat staat voor het onbevangene en het speelse in elke vrouw.

Mijn tweede tip is om niet te blijven hangen bij tegenslagen in het leven. Uit dergelijke situaties moet je beter komen, niet bitter. Een heel concreet voorbeeld hiervan is dat ik een aantal jaar geleden slachtoffer ben geworden van een medische fout toen er een tumor weggehaald werd. De diagnose was dat ik levenslang 70% gehandicapt zou blijven.

Het is dan heel gemakkelijk om bitter te worden en in gevecht te willen gaan met zo’n groot ziekenhuis. Die overige 30% energie die ik over had kon ik steken in advocaten en een langdurig proces, maar ik heb er bewust voor gekozen om beter uit die situatie te komen. Niet bitter. Dat is een complete levensverandering geworden. Laat je niet drijven door angst, maar laat je drijven door hoop.

Wat is jouw powerlook, in welke outfit kan jij de wereld veroveren?

Ik was een werknemer met de typische bedrijfslook, maar daarvan ben ik afgestapt. Ik verzamel al enkele jaren rode jurken, omdat ik er zo gek op ben. Mijn powerlook is dus een rode jurk gecombineerd met dagelijks gestifte lippen. Wanneer ik door iemand wordt voorgesteld introduceren ze me als Lipstick Liesbeth.

Wat is je favoriete comfortfood?

Taart, koekjes en chocolade!

Hoe vier jij me-time?

Me-time voor mij is shoppen vanop afstand met mijn dochter in Australië, als het mogelijk is natuurlijk. Ook al zit ze in een pashokje in Australië en zit ik met mijn kop thee thuis, toch geniet ik ervan om virtueel met haar te shoppen. Verder pamper ik mezelf met yoga ‘s ochtends vroeg of door in mijn eentje de natuur in te gaan. Stilte dient voor mij om terug met mezelf te verbinden en de gebeurtenissen van de dag niet mee te nemen naar de volgende dag.

Wat is jouw feel-good song?

Ik heb er te veel! Ik stuiter rond van zodra ik muziek hoor. Dat kan gaan van Marvin Gaye, Joss Stone, Raphael Saadiq tot Paolo Nutini... Ook Aretha Franklin kan ik keihard meezingen. Muziek voedt levenslust, je lichaam begint te tintelen van de energie. Zalig!



Bezoek hun kanalen:

https://www.liesbethdillen.com/she


Ted talk

Women of LolaLiza other women

https://youtu.be/E_xMr6PqLPw

Ontdek hun verhalen