Caroline Shop manager

Toen ik werd aangenomen bij LolaLiza was ik de jongste shopmanager van het moment. Ik kreeg training in management, rekrutering, stijladvies,… en een opleiding van zes weken in drie verschillende winkels. Van elke shopmanager heb ik toen iets geleerd, ik heb een hoop kennis opgeslorpt.

Iedereen heeft namelijk een eigen manier van leiding geven die bepaalt hoe er bijvoorbeeld wordt omgegaan met een positieve of een negatieve sfeer. Ik heb geleerd dat dat vooral begint bij jezelf. Als je ’s ochtends aankomt en zelf goed gezind en gemotiveerd bent, dan neemt je team dat van jou over.

Ondertussen ben ik al meer dan een jaar volwaardig shopmanager en mag ik zelf mensen aannemen. Voor mijn eigen team zal ik nooit iemand aannemen die niet enthousiast is. Heb je geen ervaring? Dat is voor mij geen enkel probleem. Ik moet passie voelen, een drive, overgave! Een sollicitatiegesprek is natuurlijk anders dan de praktijk, dus ik vraag ook altijd om vier uur te komen proefdraaien.

Ik kijk dan hoe je met mensen omgaat, of je vriendelijk en warm goeiedag zegt en klanten het gevoel geeft dat ze welkom zijn. Ik kijk ook naar hoe snel je kan werken, of je outfits kan samenstellen, of je ziet waar er werk is en of je gemakkelijk nieuwe dingen oppikt… Want enkel een bezige bij hoort thuis in het team waar ik verantwoordelijk voor ben en waar ik resultaten mee wil halen.

Mijn team is als een trein, wij gaan altijd vooruit. In de ochtend komt de levering binnen die moet worden verwerkt, dan moeten de etalages worden gedaan, naar de bank gegaan, planningen gemaakt, cijfers bekeken.

“Ik heb altijd iets te doen achter de schermen, maar bij Lolaliza staat een shopmanager ook altijd mee op de vloer.”

Soms zeggen mijn meisjes al lachend: “Heb je dat nu weer gezien?” en ja, ik hoor en zie alles. Ik draag ook de eindverantwoordelijkheid. Daarom zorg ik ervoor dat alle taken goed zijn verdeeld en hou ik altijd goed de touwtjes in handen.

Zelfs al ben ik met verlof, dan nog moet mijn team mij de cijfers van de dag doorsturen - ik moet en ik zal weten hoe het gaat. Het is een echte passie en daarom durf ik wel eens zeggen dat ik twee kindjes heb: mijn dochter en mijn winkel!