Jennifer X Donovan Jennifer X Donovan

Chana X Lisa

Het derde koppel stelt zich voor als Chana en Lisa. Trotse mama’s van hun pasgeboren dochtertje Minne en elkaars levenspartner sinds 2010.

Ze stralen rust en sereniteit uit. Verrassend met een baby’tje van amper 2 maanden oud. “Ons Minne is echt rustig, vertelt Chana. “We hebben haar zelfs moeten wakker maken deze ochtend.” Dat verklaart veel, natuurlijk. We interviewen ze apart voor het eerste deel van het interview.

Women of LolaLiza sharon x donovan Women of LolaLiza sharon x donovan

Hoe en wanneer leerden jullie elkaar kennen?

Lisa

Chana en ik zaten op dezelfde school. Zij zat een jaar hoger maar we hadden veel gemeenschappelijke springuren. Omdat we allebei vaak in hetzelfde medialokaal aan onze taken werkten, zijn we aan de praat geraakt. Vanaf het eerste moment dat ik haar zag vond ik meteen dat ze een toffe uitstraling had. Maar de eerste zes maanden waren we gewoon vriendinnen. In september 2010 hebben we elkaar leren kennen en februari van datzelfde jaar zijn we dan uiteindelijk een koppel geworden. We zagen elkaar heel vaak maar gewoon als vrienden. Wij gingen vaak op dates zonder dat per se als date te benoemen.

Op valentijn hadden we dan ook afgesproken om als happy singles samen valentijn te vieren, niet wetende dat die dag het begin van onze relatie zou zijn. We wisten allebei dat het er zat op aan te komen maar niet dat het die bewuste valentijnsdag ging zijn. Wat mij vooral aantrok en nog steeds aantrekt bij haar is haar spontane uitstraling. We verschillen heel erg van elkaar. Ik ben eerder een introvert en rustig type maar op de een of andere manier klikte het toch meteen tussen ons. We vullen elkaar daardoor heel goed aan. Eigenlijk vanaf het begin af aan al.

Chana

We leerden elkaar kennen op de hogeschool in Antwerpen. We waren eerst goeie vriendinnen voordat we een koppel werden. We besloten om op valentijn niet alleen te zitten en iets samen te gaan doen als singles. Ik vond haar sowieso al heel mooi en haar karakter matchte ook met het mijne. Op 14 februari 2020 zijn we 10 jaar samen.

We hebben nog getwijfeld om een andere datum te nemen maar uiteindelijk vonden we het wel grappig en hebben we het zo gelaten. Ik weet niet of een van ons twee echt de eerste stap heeft gezet maar ik ben de meer sociale van de twee en zij is meer gesloten dus ik denk dat de eerste stap meer van mijn kant is gekomen. Maar we wilden het allebei wel. De puzzelstukjes zijn heel natuurlijk in elkaar gevallen.

Wat is het meest romantische dat jullie al voor elkaar deden?

Lisa

's Ochtends hebben wij een ochtendroutine en proberen wij af te wisselen wie de boterhammen smeert en dan steekt ze soms een briefje tussen mijn boterhammen. Dat vind ik altijd super fijn om te ontdekken. Ons dochtertje Minne is geboren in december 2019 en twee weken geleden ben ik terug beginnen werken. Ze had op mijn eerste dag een briefje in mijn brooddoos gestoken waarop stond: “Mama en Minne missen jou”.

Langs mijn kant probeer ik altijd iets origineels te doen voor haar verjaardag. Ze is bijvoorbeeld al eens op een circuit gaan rijden en ik heb haar ooit ook eens een liedje laten inzingen in een professionele studio. Niet dat ze speciaal goed kan zingen maar ze had eens vernoemd dat ze dat ooit eens zou willen doen dus heb ik dat georganiseerd voor haar.

Chana

Ik ben eigenlijk niet zo romantisch. Zij is veel romantischer dan ik. Tijdens mijn zwangerschap steunde ze mij enorm en sprak ze me liefdevolle woorden toe. Ze geeft ook altijd heel leuke en originele verjaardagscadeaus. Ik word 30 dit jaar dus ik vraag mij af wat ze dit jaar voor mij in petto heeft. De verwachtingen liggen hoog (lacht).

Hoe vullen jullie elkaar aan?

Chana: Wij zijn eigenlijk tegenpolen. Net omdat we zo verschillend zijn, vullen we elkaar op veel vlakken aan.

Lisa: Zij mag bijvoorbeeld altijd bellen voor alles omdat ik dat niet graag doe (lacht). Chana zegt dan altijd “Je kan dat wel hoor” waarop ik antwoord “Ik weet dat ik dat kan maar ik wil het gewoon niet doen.”

Chana: Ach ja. Het is gewoon fijn als je allebei zo verschilt van elkaar. Ik denk dat we ondertussen wel goed weten wanneer we elkaar steun moeten bieden en wanneer we de ander gewoon moeten laten doen.

Wat maakt jullie als koppel zo sterk?

Lisa: Het proces om Minne te krijgen heeft wel even geduurd. We hebben anderhalf jaar moeten proberen voordat Chana zwanger was. Toen ze dan eindelijk zwanger was, heeft ze een miskraam gehad. Dat was een heel zware periode.

Chana: Ja, daardoor zijn we wel dichter naar elkaar toegegroeid. Maandelijks gingen wij naar Brussel voor de inseminaties. We waren vaak onderweg en wisten nooit of het die keer wel zou lukken of niet.

Lisa: Dat was een heel intensief traject omdat we keer op keer met die teleurstelling moesten omgaan.

Chana: We moesten elkaar telkens weer opkrikken en gelukkig deden we dat want als we ons beiden hadden laten hangen dan was Minne er vandaag misschien niet geweest.

Lisa: We moesten altijd positief blijven wat niet altijd evident was. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Wat ons ook zo sterk maakt denk ik is dat we elkaar vertragen omdat we allebei vrij rustig zijn.

Chana: Inderdaad. We maken ook bijna nooit ruzie, gewoon omdat we zo rustig zijn. Soms horen we van andere koppels dat van zodra er een kindje is, er altijd één van de twee het meeste werk doet en dat dat tot frustraties leidt. Maar bij ons is het allemaal goed verdeeld, zonder dat we daar ooit iets over hebben afgesproken.

Lisa: Toen Minne pas geboren was ververste de ene de pamper terwijl de andere de fles gaf bij wijze van spreken. We helpen elkaar gewoon graag.

Chana: We voelen elkaar aan. We weten van elkaar wanneer de andere hulp nodig heeft. Wij hebben daar geen woorden voor nodig.

Lisa: Inderdaad.We zijn een goed team. Dat horen we wel vaker.

Waar genieten jullie samen van?

Chana: Onszelf verwennen met een privé sauna of simpelweg gaan uiteten. Geocachen doe we ook graag samen.

Lisa: In het begin deed Chana dat helemaal niet graag omdat het toch een beetje avontuurlijk is maar ze gaat wel heel graag fietsen en dan combineren we dat. We fietsen dan van punt naar punt. Zo genieten we er allebei van.